czwartek, 30 sierpnia 2012

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Tak żeby nie marnować jedzenia i chleba, można go jeszcze użyć w kuchni.
 Użyłam chleba mieszanego, ze słonecznikiem, siemieniem, pestkami i innymi, jednak następnym razem użyję takiego bez ziarenek, wolę jednolite :)

Chlebowe brownies
Na formę tortową o śr. 20 cm:

250g czerstwego chleba
szklanka mleka
2 duże jajka
1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
2 łyżki masła
2 łyżki gorzkiego kakao
łyżeczka esencji waniliowej
Chleb pokruszyć, zalać gorącym mlekiem i mieszając, przygniatać widelcem, aby cały chleb nasiąknął. Dla pewności można zmiksować blenderem. W oddzielnej misce zmiksować ze sobą jajka, cukier, masło, kakao i wanilię. Na koniec dodać papkę chlebową, wciąż miksując. Dół tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i wlać masę. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Do podania możemy wykorzystać zapasy owocowe z zamrażarki. Miałam jeszcze maliny, więc zmiksowałam je z miodem. Do tego jogurt typu greckiego i mamy ucztę dla podniebienia.