poniedziałek, 3 września 2012

Markizy


Składniki na około 40 sztuk:
  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 1/4 szklanki cukru pudru
  • 145 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko

Masło z cukrem ucieramy do białości i puszystości. Następnie, wciąż ucierając dodajemy jajko. Na koniec miksujemy z suchymi składnikami. Z masy formujemy kulki wielkości dość małego orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując spore odstępy. Lekko spłaszczamy.
Pieczemy przez 9 min. w 190 st. C. Ważne aby nie przekraczać czasu pieczenia bo wyjdą zbyt twarde. Wyjąć z piekarnika, odczekać chwilę aż stwardnieją i przełożyć na kratkę do ostudzenia.

Składniki na masę:
  • 110 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodać ekstrakt z wanilii i znów utrzeć do połączenia składników. Przełożyć wystudzone ciasteczka kremem.