czwartek, 30 sierpnia 2012

Placki mleczne



Pyszne placuszki mleczne - znikają bardzo szybko z talerza! :)
Polecam! :)
 
Składniki (2 porcje)
szklanka mąki, u mnie pp
niecałe 1/2 szklanki mleka pełnotłustego w proszku
łyżeczka cukru trzcinowego
łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka oleju
powidła lub dżem, u mnie homemade jeżyna - malina
mleko lub woda

Wymieszać ze sobą mąkę, mleko w proszku, cukry, i proszek do pieczenia. Dodać oleju i tyle mleka lub wody, żeby powstało ciasto trochę gęściejsze niż na naleśniki. Dobrze rozgrzać suchą patelnię teflonową, kłaść po łyżce masy, na to mała łyżeczka konfitury i łyżka masy. Smażyć z obu stron.

Co zrobić z czerstwym chlebem?

Tak żeby nie marnować jedzenia i chleba, można go jeszcze użyć w kuchni.
 Użyłam chleba mieszanego, ze słonecznikiem, siemieniem, pestkami i innymi, jednak następnym razem użyję takiego bez ziarenek, wolę jednolite :)

Chlebowe brownies
Na formę tortową o śr. 20 cm:

250g czerstwego chleba
szklanka mleka
2 duże jajka
1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
2 łyżki masła
2 łyżki gorzkiego kakao
łyżeczka esencji waniliowej
Chleb pokruszyć, zalać gorącym mlekiem i mieszając, przygniatać widelcem, aby cały chleb nasiąknął. Dla pewności można zmiksować blenderem. W oddzielnej misce zmiksować ze sobą jajka, cukier, masło, kakao i wanilię. Na koniec dodać papkę chlebową, wciąż miksując. Dół tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i wlać masę. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Do podania możemy wykorzystać zapasy owocowe z zamrażarki. Miałam jeszcze maliny, więc zmiksowałam je z miodem. Do tego jogurt typu greckiego i mamy ucztę dla podniebienia.

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Pralinki

Składniki (ok.40 sztuk):
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki naturalnego kakao
2 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
2 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
3/4 szklanki masła orzechowego
łyżeczka esencji waniliowej
opcjonalnie: cukier puder, kakao
 Pierwsze 4 składniki wymieszać i zagotować w garnuszku, aż masa będzie gładka. Wlać do miski z płatkami, masłem orzechowym i wanilią, wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. Lekko zwilżonymi rękami formować małe kuleczki, kłaść na papierze śniadaniowym (albo takim do pieczenia). Zostawić w lodówce na noc. Następnego dnia można je obtoczyć w kakao i cukrze pudrze. 
Wytrzymają kilka dni, pod warunkiem, że są przechowywane w lodówce.

Pizza bez drożdży


 
Dobre ciasto do pizzy wcale nie musi być na drożdżach. Dzisiaj czas na inną pizze – mój przepis na pizze bez drożdży.
Do przygotowania smacznego dania potrzebne Nam bedą (przepis na dwie pizze):
  • pół szklanki wody,
  • pól szklanki mleka,
  • dwie i pół szkalnki mąki,
  • łyżeczka oleju roślinnego,
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina tłuszczu roślinnego.
 Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy również wodę z mlekiem oraz olej, a całośc mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto do pizzy nie może kleić się do rączek, nie może również być zbyt suche. W przepisie nie ma soli – proszek do pieczenia daje słony posmak. I tutaj mała uwaga: lepiej kupić troszkę droższy proszek do pieczenia (chyba że lubimy czuć sodkę w pizzy).
Do całości brakuje Nam już tylko dodatków – w moim przypadku będą to:
  • dwie pieczarki,
  • jedna mała cebulka,
  • ćwiartka czerwonej papryki,
  • ser mozzarella (250g),
  • mała laska cienkiej kiełbaski,
  • 3-4 plasterki ananasa z puszki,
  • 6-8 listków świeżej bazylii,
  • ketchup lub sos pomidorowy.

Ciasto wykładamy na lekko posmarowane tłuszczem roślinnym blachy. Nastepnie smarujemy je delikatnie ketchupem lub sosem pomidorowym (przecier pomidorowy też się sprawdza) i wykładamy wszystkie dodatki. Wstrzymujemy się z serem mozzarella – nie wytrzyma on dłuższego czasu w rozgrzanym piekarniku.

Całość wstawiamy do piecyka i ustawiamy na 160-180 stopni – 25 minut w zupełności wystarczy. Na pięć minut przed końcem pieczenia posypujemy pizze rozdrobnionym serkiem mozzarella i porwanymi na drobno listakmi bazylii. Mam nadzieje że będzie Wam smakował mój przepis na pizze bez drożdży.

sobota, 25 sierpnia 2012

Kurczak w pomidorach


Składniki (na 2 osoby):

  • 300g piersi z kurczaka
  • 3 pomidory
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • natka pietruszki
  • kilka zielonych oliwek
  • pieprz, sól, słodka papryka, świeża bazylia


Pierś umyć, pokroić w paski przyprawić. Cebulkę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na patelni z oliwą z oliwek, dodać kurczaka, chwilę podsmażyć. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, drobno pokroić. Na patelnię z kurczakiem dodać pomidory, koncentrat, wodę, przyprawić, dusić przez 10min. Natkę drobno posiekać, dodać do kurczaka wraz z pokrojonymi oliwkami. Podawać z makaronem lub ryżem.

Zielono mi!


Składniki (na 3 szt.)
  • opakowanie dowolnej galaretki
  • 100ml gorącej wody
  • 300ml zimnego mleka
  • kilka biszkoptów


Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić na chwilkę do ostygnięcia. Następnie zmiksować ze schłodzonym mlekiem. Wlać do filiżanek, a na wierzchu ułożyć biszkopty. Odstawić do lodówki na kilka godzin. W mojej wersji na zielono z czekoladowymi koniczynkami, o tak na Dzień Świętego Patryka.

Tort truskawkowy

Składniki (na tortownicę o średnicy 23cm): 

  • 5 jajek 
  • 10 łyżek cukru 
  • 5 łyżek mąki pszennej 
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej 
  • szczypta soli 
  • 500ml schłodzonej śmietanki 36% 
  • 250g mascarpone 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 0,5kg świeżych truskawek 


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodawać po łyżce cukru, ciągle ubijając, stopniowo dodać żółtka, zmiksować. Mąki przesiać, dodawać po trochu do masy jajecznej delikatnie mieszając. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut (aż do suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i opuścić na podłogę z wysokości około 50 cm (zapobiega to opadaniu ciasta). Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Śmietankę ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, zmiksować. Dodać serek mascarpone dokładnie połączyć. Truskawki umyć, pokroić. Blaty przełożyć 2/3 masy śmietanowej i truskawek. Pozostałą część nałożyć na wierzch, udekorować. Przed podaniem schłodzić.

Muffiny z borówką amerykańską



Składniki:


  • 350g mąki pszennej
  • 120g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 100g masła
  • 250ml maślanki
  • aromat śmietankowy
  • 200g borówki amerykańskiej
dodatkowo: kilka kostek mlecznej czekolady,łyżeczka mleka, maliny 


Wykonanie:
Produkty suche mieszam w głębokiej misie. Stapiam masło, jajka roztrzepuję w oddzielnej miseczce. Łączę składniki mokre z suchymi. Na samym końcu dodaję borówki i delikatnie mieszam.
Piekę 30min w 180C. 
Czekoladę stapiam, dodając łyżeczkę mleka.
Jak muffiny przestygną, wierzchy smaruję stopioną czekoladą z ozdabiam malinami i borówką.

Sernik czekoladowo-waniliowy



Składniki:
Masa:
  • 1kg mielonego twarogu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 200g cukru pudru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady Lindt 70% cacao
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki kakao Van Houten
  • 1 łyżeczka rumu
  • 4 jajka
  • 70g żurawiny (wcześniej namoczonej)

Spód:
  • 1 paczka biszkoptów okrągłych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżka cukru pudru
Polewa:
  •  1/2 mlecznej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • żurawina (wcześniej namoczona)
  • orzechy włoskie
Wykonanie: 
Składniki na spód rozdrabniam i łączę ze sobą. Masło stapiam. Wykładam do tortownicy. Podpiekam ok. 10min w 180C.

Ser miksuję z cukrem pudrem, dodaję esencję, jajka i śmietankę.
Stapiam czekoladę z odrobiną mleka, studzę. Powoli wlewam schłodzoną czekoladę do masy serowej i powoli miksuję.Dodaję kakao, rum i żurawinę.
Masę serową wylewam na podpieczony spód.
Serownik piekę 1,5h w 180C.


 Stopioną czekoladą (2/3 porcji) z odrobiną mleka ozdabiam wierzch ciasta. Posypuję orzechami włoskimi, żurawiną i całość polewam resztą czekolady (1/3).

Polecam wielbicielom czekolady!
Pyszny!

Sushi


Składniki: (dla 2 osób)

  • 100g ryżu do sushi
  • 2 płaty nori
  •  100g wędzonego łososia
  • 50g wędzonego śledzia
  • 50g marynowanego imbiru
  • 50g sera żółtego wędzonego
  • 2 ogórki konserwowe
  • czarny sezam
  • sos sojowy

Wykonanie:
Ryż przełożyć na sito, przepłukać. Gotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowany ryż polać 2 łyżkami octu ryżowego. 
MAKI: Przestudzony rozsmarować na płatach alg. Na samym brzegu układać pokrojone kawałki łososia/śledzia, sera, ogórka. Posypać sezamem. Delikatnie zwijać algi nori. Można to zrobić za pomocą maty bambusowej.
NIGIRI: Nigiri można formować ręcznie lub specjalnym urządzeniem do nigiri. Ja wykonałam sushi za pomocą tego drugiego. Na uformowany bloczek ryżu dałam kroplę majonezu, następnie delikatnie ułożyłam kawałki ryby.
Do tego imbir i sos sojowy i można się delektować. ;)

Drożdżówka z borówkami i serkiem waniliowym

 Składniki:
  • 2szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2-3 żółtka (dałam 2)
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 2dkg drożdży
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 150g serka waniliowego
  • 100g borówek
Wykonanie:

Z ciepłego mleka, łyżeczki cukru, łyżki mąki i drożdży przygotować rozczyn i dostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, masła roztopić.
Do miski przesiać mąkę, wlać rozczyn, dodać letnie masło i pozostałe składniki, wymieszać i od razu po połączeniu się składników wyrabiać, dodając odrobinę mąki, jeśli trzeba. Ciasto nie powinno być klejące, ma ładnie odchodzić. Przykryć miskę ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkować na prostokąt o grubości 5mm i długości formy, w której drożdżówka będzie pieczona. Rozwałkowane ciasto posmarować serkiem i wyłożyć na całości borówki. Ciasto należy delikatnie zwinąć, zlepić końce i włożyć do formy.
Przed włożeniem do piekarnika zostawiam jeszcze na chwile ciasto, białka, które zostaną mi po oddzieleniu od żółtek roztrzepuję w kubku i smaruję wierzch drożdżówki.
Piec ok.50min w 180C.

Tarta z malinami




Składniki:
  • 150 g mąki
  • 25 g cukru
  • 125 g pokrojonego w kostkę masła
  • 1 łyżka stołowa wody
  •  200g świeżych malin
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka masła
Wykonanie:
Robimy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, łyżkę wody i pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy. 

Gotową kulę z ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Po upływie tego czasu formę na tartę wylepiamy ciastem. Całość nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 25-30minut.
Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i przestudzony przekładamy na również wystudzone ciasto.Dekorujemy całymi owocami malin.

czwartek, 23 sierpnia 2012

Risotto z makrelą, pomarańczą i szpinakiem

 

Składniki (na 2 porcje): 
2/3 szklanki ryżu do risotto
150ml białego wytrawnego wina
300ml bulionu warzywnego
2 łyżeczki oliwy
1/2 wędzonej makreli
1 pomarańcza
1/2 białej części pora
2 ząbki czosnku
sól, pieprz (użyłam białego)
 
Na łyżeczce oliwy podsmażyć ryż, dodać do rondelka z winem i zagotować. Gdy całe wino wchłonie się, wlać bulion. W tym czasie pokroić pora w plasterki, wrzucić na patelnię wraz ze szpinakiem. Z makreli pozbyć się ości i skóry, podzielić palcami na mniejsze kawałki. Pomarańczę obrać i pokroić. Gdy ryż będzie już prawie miękki, dodać do niego podsmażonego pora ze szpinakiem, makrelę, pomarańczę i czosnek przeciśnięty przez praskę, Dusić jeszcze parę minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.  


Amerykańskie naleśniki (pancakes)

SKŁADNIKI: (na ok. 7 sztuk)
-1 szklanka mąki pszennej
-2 łyżki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1 jajko
-1 szklanka mleka
-2 łyżki oleju

1.Wymieszać w misce mąkę, sól i proszek do pieczenia.

2.W drugiej misce roztrzepać  jajko z cukrem.

3.Do jajka z cukrem dodać olej i mleko,  zamieszać trzepaczka, aż pojawi się piana.

4.Dodać suche składniki do mokrych, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być trochę bardziej gęste niż ciasto na zwykłe naleśniki.

5.Patelnie rozgrzać z malutką warstwą oleju. Nie powinna być zbyt gorąca, bo pancaki szybko się przypiekają. Oczywiście pierwszy naleśnik smaży się najdłużej i wychodzi zazwyczaj najbrzydszy. Smażyć po jednym naleśniku, no chyba, że ktoś ma wielką patelnię, albo chce małe placuszki.

6.Nalewać ciasto na patelnię. Kiedy na powierzchni pancaka zaczną pojawiać się bąbelki, a brzegi staną się lekko suche, należy go przewrócić na drugą stronę. Dodatkowo warto lekko podnieść naleśnika łopatką i sprawdzić czy jest brązowy. Na drugiej stronie pancake zacznie lekko rosnąć. Po obróceniu smaży się trochę krócej, więc trzeba uważać, aby nie przypalić.

7.Pancakes można smarować wszystkim czym się da-nutellą, dżemem, ale najlepiej smakują z syropem klonowym.  Wtedy smakują tak jak powinny!

Pancakes 7a

Dietetyczna sałatka z kurczakiem

SałatkaM DIETETYCZNA SAŁATKA Z KURCZAKIEM 
Kurczaka pokrojonego w drobna kostkę smażymy na patelni teflonowej z dodatkiem ulubionej przyprawy. Sałatę dokładnie płuczemy, umieszczamy w misce i dodajemy wszystkie składniki tj. pokrojony w drobną kostkę żółty ser, posiekane jajka, pokruszone orzechy, pokrojone w kostkę pomidory (koktajlowe przecięte na pół). Dodajemy majonez i oliwę oraz przyprawy. Gdy mięso ostygnie , dodajemy je do miski, dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną.
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki
500g piersi z kurczaka
mieszanka sałat lub rukola
150g żółtego sera
3 jajka ugotowane na twardo
garść orzechów włoskich
3 pomidory pokrojone w kostkę lub 10 pomidorków koktajlowych
10ml oliwy z oliwek
łyżka majonezu light
maggi
pieprz

Dietetyczna sałatka z tuńczykiem

Tuna kapary m DIETETYCZNA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

Jajka gotujemy na twardo, i kroimy na drobną kostkę. Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy tuńczyka, kukurydzę i kapary. Wszystkie składniki mieszamy razem i mamy gotową kolejną i chyba najszybszą z możliwych, dietetyczną sałatkę. Smacznego! Jutro kokosowe muffiny i rozwiązanie konkursu!

Czas przygotowania: 30 minut (w tym gotowanie ryżu)
Składniki
4-6 porcji
  • 100g ryżu brązowego
  • puszka tuńczyka w kawałkach
  • dwie łyżki kaparów
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pół puszki kukurydzy
  • mały jogurt naturalny