czwartek, 23 sierpnia 2012

Amerykańskie naleśniki (pancakes)

SKŁADNIKI: (na ok. 7 sztuk)
-1 szklanka mąki pszennej
-2 łyżki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1 jajko
-1 szklanka mleka
-2 łyżki oleju

1.Wymieszać w misce mąkę, sól i proszek do pieczenia.

2.W drugiej misce roztrzepać  jajko z cukrem.

3.Do jajka z cukrem dodać olej i mleko,  zamieszać trzepaczka, aż pojawi się piana.

4.Dodać suche składniki do mokrych, wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być trochę bardziej gęste niż ciasto na zwykłe naleśniki.

5.Patelnie rozgrzać z malutką warstwą oleju. Nie powinna być zbyt gorąca, bo pancaki szybko się przypiekają. Oczywiście pierwszy naleśnik smaży się najdłużej i wychodzi zazwyczaj najbrzydszy. Smażyć po jednym naleśniku, no chyba, że ktoś ma wielką patelnię, albo chce małe placuszki.

6.Nalewać ciasto na patelnię. Kiedy na powierzchni pancaka zaczną pojawiać się bąbelki, a brzegi staną się lekko suche, należy go przewrócić na drugą stronę. Dodatkowo warto lekko podnieść naleśnika łopatką i sprawdzić czy jest brązowy. Na drugiej stronie pancake zacznie lekko rosnąć. Po obróceniu smaży się trochę krócej, więc trzeba uważać, aby nie przypalić.

7.Pancakes można smarować wszystkim czym się da-nutellą, dżemem, ale najlepiej smakują z syropem klonowym.  Wtedy smakują tak jak powinny!

Pancakes 7a