SKŁADNIKI: (na ok. 7 sztuk)
-1 szklanka mąki pszennej
-2 łyżki cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-1 jajko
-1 szklanka mleka
-2 łyżki oleju
1.Wymieszać w misce mąkę, sól i proszek do pieczenia.
2.W drugiej misce roztrzepać jajko z cukrem.
3.Do jajka z cukrem dodać olej i mleko, zamieszać
trzepaczka, aż pojawi się piana.
4.Dodać suche składniki do mokrych, wszystko dokładnie
wymieszać. Ciasto powinno być trochę bardziej gęste niż ciasto na
zwykłe naleśniki.
5.Patelnie rozgrzać z malutką warstwą oleju. Nie powinna być
zbyt gorąca, bo pancaki szybko się przypiekają. Oczywiście pierwszy
naleśnik smaży się najdłużej i wychodzi zazwyczaj najbrzydszy.
Smażyć po jednym naleśniku, no chyba, że ktoś ma wielką patelnię,
albo chce małe placuszki.
6.Nalewać ciasto na patelnię. Kiedy na powierzchni pancaka
zaczną pojawiać się bąbelki, a brzegi staną się lekko suche, należy
go przewrócić na drugą stronę. Dodatkowo warto lekko podnieść
naleśnika łopatką i sprawdzić czy jest brązowy. Na drugiej stronie
pancake zacznie lekko rosnąć. Po obróceniu smaży się trochę krócej,
więc trzeba uważać, aby nie przypalić.
7.Pancakes można smarować wszystkim czym się da-nutellą, dżemem,
ale najlepiej smakują z syropem klonowym. Wtedy smakują tak
jak powinny!