czwartek, 23 sierpnia 2012

Risotto z makrelą, pomarańczą i szpinakiem

 

Składniki (na 2 porcje): 
2/3 szklanki ryżu do risotto
150ml białego wytrawnego wina
300ml bulionu warzywnego
2 łyżeczki oliwy
1/2 wędzonej makreli
1 pomarańcza
1/2 białej części pora
2 ząbki czosnku
sól, pieprz (użyłam białego)
 
Na łyżeczce oliwy podsmażyć ryż, dodać do rondelka z winem i zagotować. Gdy całe wino wchłonie się, wlać bulion. W tym czasie pokroić pora w plasterki, wrzucić na patelnię wraz ze szpinakiem. Z makreli pozbyć się ości i skóry, podzielić palcami na mniejsze kawałki. Pomarańczę obrać i pokroić. Gdy ryż będzie już prawie miękki, dodać do niego podsmażonego pora ze szpinakiem, makrelę, pomarańczę i czosnek przeciśnięty przez praskę, Dusić jeszcze parę minut. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.