sobota, 25 sierpnia 2012

Sernik czekoladowo-waniliowy



Składniki:
Masa:
  • 1kg mielonego twarogu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 200g cukru pudru
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady Lindt 70% cacao
  • 100ml śmietanki 30%
  • 2 łyżeczki kakao Van Houten
  • 1 łyżeczka rumu
  • 4 jajka
  • 70g żurawiny (wcześniej namoczonej)

Spód:
  • 1 paczka biszkoptów okrągłych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżka cukru pudru
Polewa:
  •  1/2 mlecznej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka śmietany 30%
  • żurawina (wcześniej namoczona)
  • orzechy włoskie
Wykonanie: 
Składniki na spód rozdrabniam i łączę ze sobą. Masło stapiam. Wykładam do tortownicy. Podpiekam ok. 10min w 180C.

Ser miksuję z cukrem pudrem, dodaję esencję, jajka i śmietankę.
Stapiam czekoladę z odrobiną mleka, studzę. Powoli wlewam schłodzoną czekoladę do masy serowej i powoli miksuję.Dodaję kakao, rum i żurawinę.
Masę serową wylewam na podpieczony spód.
Serownik piekę 1,5h w 180C.


 Stopioną czekoladą (2/3 porcji) z odrobiną mleka ozdabiam wierzch ciasta. Posypuję orzechami włoskimi, żurawiną i całość polewam resztą czekolady (1/3).

Polecam wielbicielom czekolady!
Pyszny!