Składniki:
Masa:
- 1kg mielonego twarogu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 200g cukru pudru
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady Lindt 70% cacao
- 100ml śmietanki 30%
- 2 łyżeczki kakao Van Houten
- 1 łyżeczka rumu
- 4 jajka
- 70g żurawiny (wcześniej namoczonej)
Spód:
- 1 paczka biszkoptów okrągłych
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/2 mlecznej czekolady
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka śmietany 30%
- żurawina (wcześniej namoczona)
- orzechy włoskie
Składniki na spód rozdrabniam i łączę ze sobą. Masło stapiam. Wykładam do tortownicy. Podpiekam ok. 10min w 180C.
Ser miksuję z cukrem pudrem, dodaję esencję, jajka i śmietankę.
Stapiam czekoladę z odrobiną mleka, studzę. Powoli wlewam schłodzoną czekoladę do masy serowej i powoli miksuję.Dodaję kakao, rum i żurawinę.
Masę serową wylewam na podpieczony spód.
Serownik piekę 1,5h w 180C.
Stopioną czekoladą (2/3 porcji) z odrobiną mleka ozdabiam wierzch ciasta. Posypuję orzechami włoskimi, żurawiną i całość polewam resztą czekolady (1/3).
Polecam wielbicielom czekolady!
Pyszny!