poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Pizza bez drożdży


 
Dobre ciasto do pizzy wcale nie musi być na drożdżach. Dzisiaj czas na inną pizze – mój przepis na pizze bez drożdży.
Do przygotowania smacznego dania potrzebne Nam bedą (przepis na dwie pizze):
  • pół szklanki wody,
  • pól szklanki mleka,
  • dwie i pół szkalnki mąki,
  • łyżeczka oleju roślinnego,
  • jedna łyżeczka proszku do pieczenia,
  • odrobina tłuszczu roślinnego.
 Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Wlewamy również wodę z mlekiem oraz olej, a całośc mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto do pizzy nie może kleić się do rączek, nie może również być zbyt suche. W przepisie nie ma soli – proszek do pieczenia daje słony posmak. I tutaj mała uwaga: lepiej kupić troszkę droższy proszek do pieczenia (chyba że lubimy czuć sodkę w pizzy).
Do całości brakuje Nam już tylko dodatków – w moim przypadku będą to:
  • dwie pieczarki,
  • jedna mała cebulka,
  • ćwiartka czerwonej papryki,
  • ser mozzarella (250g),
  • mała laska cienkiej kiełbaski,
  • 3-4 plasterki ananasa z puszki,
  • 6-8 listków świeżej bazylii,
  • ketchup lub sos pomidorowy.

Ciasto wykładamy na lekko posmarowane tłuszczem roślinnym blachy. Nastepnie smarujemy je delikatnie ketchupem lub sosem pomidorowym (przecier pomidorowy też się sprawdza) i wykładamy wszystkie dodatki. Wstrzymujemy się z serem mozzarella – nie wytrzyma on dłuższego czasu w rozgrzanym piekarniku.

Całość wstawiamy do piecyka i ustawiamy na 160-180 stopni – 25 minut w zupełności wystarczy. Na pięć minut przed końcem pieczenia posypujemy pizze rozdrobnionym serkiem mozzarella i porwanymi na drobno listakmi bazylii. Mam nadzieje że będzie Wam smakował mój przepis na pizze bez drożdży.