Do przygotowania smacznego dania potrzebne Nam bedą (przepis na dwie pizze):
- pół szklanki wody,
- pól szklanki mleka,
- dwie i pół szkalnki mąki,
- łyżeczka oleju roślinnego,
- jedna łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina tłuszczu roślinnego.
Do całości brakuje Nam już tylko dodatków – w moim przypadku będą to:
- dwie pieczarki,
- jedna mała cebulka,
- ćwiartka czerwonej papryki,
- ser mozzarella (250g),
- mała laska cienkiej kiełbaski,
- 3-4 plasterki ananasa z puszki,
- 6-8 listków świeżej bazylii,
- ketchup lub sos pomidorowy.
Ciasto wykładamy na lekko posmarowane tłuszczem roślinnym blachy. Nastepnie smarujemy je delikatnie ketchupem lub sosem pomidorowym (przecier pomidorowy też się sprawdza) i wykładamy wszystkie dodatki. Wstrzymujemy się z serem mozzarella – nie wytrzyma on dłuższego czasu w rozgrzanym piekarniku.