sobota, 25 sierpnia 2012

Muffiny z borówką amerykańską



Składniki:


  • 350g mąki pszennej
  • 120g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 100g masła
  • 250ml maślanki
  • aromat śmietankowy
  • 200g borówki amerykańskiej
dodatkowo: kilka kostek mlecznej czekolady,łyżeczka mleka, maliny 


Wykonanie:
Produkty suche mieszam w głębokiej misie. Stapiam masło, jajka roztrzepuję w oddzielnej miseczce. Łączę składniki mokre z suchymi. Na samym końcu dodaję borówki i delikatnie mieszam.
Piekę 30min w 180C. 
Czekoladę stapiam, dodając łyżeczkę mleka.
Jak muffiny przestygną, wierzchy smaruję stopioną czekoladą z ozdabiam malinami i borówką.