sobota, 25 sierpnia 2012

Sushi


Składniki: (dla 2 osób)

  • 100g ryżu do sushi
  • 2 płaty nori
  •  100g wędzonego łososia
  • 50g wędzonego śledzia
  • 50g marynowanego imbiru
  • 50g sera żółtego wędzonego
  • 2 ogórki konserwowe
  • czarny sezam
  • sos sojowy

Wykonanie:
Ryż przełożyć na sito, przepłukać. Gotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowany ryż polać 2 łyżkami octu ryżowego. 
MAKI: Przestudzony rozsmarować na płatach alg. Na samym brzegu układać pokrojone kawałki łososia/śledzia, sera, ogórka. Posypać sezamem. Delikatnie zwijać algi nori. Można to zrobić za pomocą maty bambusowej.
NIGIRI: Nigiri można formować ręcznie lub specjalnym urządzeniem do nigiri. Ja wykonałam sushi za pomocą tego drugiego. Na uformowany bloczek ryżu dałam kroplę majonezu, następnie delikatnie ułożyłam kawałki ryby.
Do tego imbir i sos sojowy i można się delektować. ;)