- 5 jajek
- 10 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 500ml schłodzonej śmietanki 36%
- 250g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5kg świeżych truskawek
Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodawać
po łyżce cukru, ciągle ubijając, stopniowo dodać żółtka, zmiksować.
Mąki przesiać, dodawać po trochu do masy jajecznej delikatnie mieszając.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w
temperaturze 180°C przez około 35 minut (aż do suchego patyczka). Gorące
ciasto wyjąć z piekarnika i opuścić na podłogę z wysokości około 50 cm
(zapobiega to opadaniu
ciasta). Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty. Śmietankę ubić na
sztywno, dodawać stopniowo cukier, zmiksować. Dodać serek mascarpone
dokładnie połączyć. Truskawki umyć, pokroić. Blaty przełożyć 2/3 masy
śmietanowej i truskawek. Pozostałą część nałożyć na wierzch, udekorować.
Przed podaniem schłodzić.